Vrouwen van NU

Vrouwen van Nu, afd. Spijk.

secretaris: Wike Spoelstra, tel. 0596 567410

Op sommige plaatsen hoop je nooit opgenomen te worden. Zo’n plek is de Van Mesdagkliniek in Groningen. En toch is het goed dat de Van Mesdagkliniek er is. Voor de afdelingsvergadering van 14 maart jl. hadden we de heer Noordenbos uitgenodigd. Hij werkt daar al 22 jaar en met veel plezier. Niet dat het na de middelbare school zijn eerste keus was. Studeren had ook niet zijn voorkeur en toen werd hij groenteboer. Achteraf: had hij toen maar beter zijn best gedaan. Ja, maar dat zeg je vaak achteraf. Toen hij bij justitie kwam werken moest hij aan de studie. En dat naast zijn werk en een gezin. Maar in 2006 had hij zijn studie HBO management afgerond en hij is nu leidinggevende over 3 teams. Maar voordat hij het woord kreeg waren er nog de huishoudelijke onderwerpen.

Huisarts van Mesdag merkte in de gevangenis dat bepaalde emoties bepaald gedrag oproept. En als je nu de gevangenen kon behandelen. Misschien zou dan herhaling van dat verkeerde gedrag voorkomen kunnen worden. De vraag die rechters zich stellen is: is er een relatie tussen een psychische stoornis en het delict en is er kans op herhaling. Als op een delict minimaal 4 jaar gevangenisstraf staat kan de rechter de gevangene naast de straf ook TBS opleggen. Al tijdens de gevangenisstraf wordt gekeken hoe men de patient, want de mensen die opgenomen worden in de Van Mesdagkliniek zijn patient, ze hebben hun straf uitgezeten, het beste behandeld kunnen worden. De TBS kan steeds worden verlengd. Na 6 jaar komt er een advies van 2 externe onafhankelijke gedragsdeskundigen. Het motto van de TBS is : “We breken mensen af en bouwen ze daarna weer op”. Voor terugkeer in de maatschappij is het netwerk heel belangrijk. Het komt ook voor dat men niet wil dat de ontslagen patient terugkeert naar zijn oude omgeving. Er verblijven momenteel goed 200 patienten, een aantal woont buiten de kliniek. Ook werken sommigen buiten de kliniek. Na ontslag is er nog jaren begeleiding. Zestig procent van mensen me alleen gevangenisstraf recidiveren, met TBS is het 25 procent. Men kan tijdens de TBS een vak leren. Elk team bestaat uit mensen met verschillende deskundigheden. De teams waaraan dhr. Noordenbos leiding┬á geeft zitten aan het eind van de rit. Het was een indrukwekende avond.

Onze volgende afdelingsavond is op 25 april. Dhr. S Reiffers zal het dan met ons hebben over “Suiker, het moderne vergif”, Als dat moderne vergif bewust, maar totaal onnodig, aan onze voeding wordt toegevoegd, om door de smaak te verbeteren het product beter te verkopen en zo de winstcijfers op te krikken, dan klinkt dat als een misdaad. Maar daar horen we 25 april meer over. Gasten zijn welkom. We vergaderen in cafe Carillon en we beginnen om 19.45 uur.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail