SPIJK BEDANKT!!!

logo dbsBedankt!!!

Het is vrijdag morgen 9.00 uur. De eerste re-enacters komen aan in Spijk. Langzaam aan word het steeds drukker en druppelt Spijk vol met re-enacters. Aan het eind van de dag heeft iedereen zijn slaapplaats gevonden en is alles opgebouwd voor zaterdag. De bezetting van Spijk.

Zaterdag morgen 10.00 uur. Spijk wordt bezet door de Duitsers. Ze hebben een aantal huizen ingenomen. Het dorp is terug in 1940. De strijd breekt los en overal in het dorp zijn er schermutselingen. De hele dag door hoor je geknal van machine geweren, maar ook het boforskanon raakt zijn doelwit.

Zondag morgen 8.30 uur. Paard en wagen gaan door het dorp om voor de soldaten brood uit te delen. Hierna gaat men bezig met de voorbereidingen om het dorp Spijk te bevrijden.

Zondag middag 13.00 uur. Het gevecht breekt los. De troepen rukken op richting ’t Loug. De Duitsers worden ingesloten. De witte vlag komt omhoog…… Hoera, Spijk is bevrijd! De lastpost klinkt vanuit de kerktoren en er wordt 1 minuut stilte in acht genomen.

En dan mag er feest gevierd worden. Spijk is vrij….. De Nederlandse vlag mag gehesen worden!

Heel kort een weergave van de afgelopen dagen. Van een oorlog die in werkelijkheid 5 jaar heeft geduurd. We hebben met z’n allen kunnen beleven en voelen hoe het in 1940 tot 1945 moet zijn geweest.

Iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt willen we bedanken. De dorpelingen die de re-enacters een slaapplaats hebben geboden. De mensen die meegeholpen hebben bij de opbouw, de dames van de koffie, de meiden bij de wc’s, de figuranten…… Eigenlijk iedereen in Spijk heeft zijn bijdrage geleverd in dit evenement. Daarvoor Dank. Zonder uw hulp en medewerking was het niet gelukt om dit tot een succes te brengen. Spijk is op de kaart gezet en hier zal iedereen nog lang over door praten!

Wat was het een geweldig weekend, een weekend om nooit meer te vergeten!

BEDANKT SPIJK!!

spijk 1945-1 spijk 1945-2 spijk 1945-3 spijk 1945-4 spijk 1945-5 spijk 1945-6 spijk 1945-7 spijk 1945-8

(Foto’s gemaakt door Mariska Vegter Photography, www.mariskavegter.nl)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail