Cursus AED Groningen hart veilig

IMG_9033 (1)Cursus AED in Spijk

 

Afgelopen weekend werd de eerste bijeenkomst van Groningen Hart Veilig in Spijk georganiseerd. Ongeveer 16 mensen waarvan de helft ook uit Godlinze waren hierbij aanwezig. Op vrijdag kreeg men informatie over de stichting, haar doelen en waarom men deze gratis cursussen verzorgd. Een zeer interessante presentatie waarin duidelijk werd hoe cruciaal de eerste minuten zijn na een circulatie stilstand. De aanrijtijd van een ambulance is gemiddeld 12 minuten. Daarom heeft de Stichting Groningen Hart Veilig als doel om zoveel mogelijk burgers op te leiden tot burgerhulpverlener om zo de overlevingskansen te vergroten.

De burgerhulp verlener is namelijk iemand die in de buurt is van het slachtoffer, gealarmeerd wordt na een melding via 112 en zo de eerste levensreddende handelingen kan verrichten. Ook het kalmeren van de aanwezigen en het opvangen van de ambulance op straat behoren tot zijn taken.

Op zaterdagochtend hebben we het reanimeren geoefend. Ook leerden we hoe we een AED te gebruiken. Na de lunch werd er een 6-minuten training gegeven. In drie groepen zijn we naar 3 adressen geweest in Spijk waar een zo realistisch mogelijk scenario werd nagespeeld van een melding van een persoon met een circulatie stilstand. Als cursisten wisten we niet wat we daar zouden aantreffen. Een hele indrukwekkende maar leerzame oefening! Tevens willen we de oefenlocaties hierbij bedanken.

Al met al een zeer nuttige cursus en alle cursisten zijn geslaagd. De deelnemers hopen het nooit nodig te zijn, maar als hun hulp hard nodig is wel kunnen helpen en zo misschien iemands leven kunnen redden.

Wilt u meer informatie laat dit dan even weten via het contact formulier welke te vinden is op de website. Als dorpsbelangen ondersteunen we dit initiatief namelijk. Onlangs is er met behulp van het Leefbaarheidsfonds van de NAM ook een AED bij Coop Buist geplaatst. In de toekomst willen we meer mogelijkheden gaan bieden om burgerhulpverleners op te leiden en 6-minuten trainingen te verzorgen in samenwerking met Groningen Hart Veilig. Ons lijkt het realistisch om een percentage van meer dan 10% van de inwoners van Spijk in te kunnen schrijven als burgerhulpverlener. Op dit moment zitten we rond de 2% dus wie doet er mee?
Dorpsbelangen Spijk
(een link naar een filmpje over burgerhulpverlener)
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail