Lezing, slag om de Delfzijl- Pocket

bettlefield toursLezing

Op dinsdag 16 februari organiseert Dorpsbelangen Spijk, Re-enactmentvereniging ETOR ’40 – ’45 en Joël Stoppels een lezing met als onderwerp: “Slag om de Delfzijl- Pocket”. De slag om Delfzijl begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945. In totaal sneuvelden er 115 Canadese militairen en raakten er 180 gewond. De verliezen aan Duitse zijde zijn onbekend.

De slag kenmerkte zich door felle en langdurige gevechten. De zak van Delfzijl (Delfzijl-Pocket) was zwaar verdedigd en werd door de Duitsers dan ook als strategisch belangrijk gezien. Dit gold echter ook voor de geallieerden. De haven kon, na de bevrijding, dienen als aanvoerhaven voor voedsel om de bevolking te bevoorraden na de hongerwinter 1944-1945. Daarnaast was Delfzijl van belang om Emden te veroveren. De 4 kustbatterijen (artillerie- stellingen) in en rond Delfzijl, Nansum, Fiemel/ Termunten en Dollart Süd / Carel Coenraadpolder beschermden de haven van Emden en de Eems, waardoor deze Duitse haven in potentie bedreigend bleef voor de geallieerde opmars naar Noord-Nederland en Duitsland.

Tijdens de lezing zal ook uitgebreid worden ingegaan op het evenement: “Spijk terug naar Toen”. Dit evenement zal op zaterdag 16 en zondag 17 april 2016 worden gehouden in het dorp Spijk. Binnenkort hier meer informatie over!

Waar: Pro Rege, Nesweg 1, 9909 AV Spijk
Inloop vanaf 19.30 uur
Start lezing: 20.00 uur
Entree: Gratis

joel 3 joel1 joel2

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail